Over ons

Meer over ons en onze visie

Home . Over ons

“Samen werken aan een toekomst van duurzaam wonen en leven.”

 

Meer dan ooit is duurzaamheid wereldwijd een hot topic. Wereldleiders praten erover, consumenten denken erover of nemen maatregelen. Duurzaamheid is niet langer een luxe, maar intussen een noodzaak. Een duurzaam huis is goed voor het milieu, energierekening en voor de waarde van een huis. Ruim drie op de vier Nederlanders vindt besparen van energie belangrijk en vindt dat het opwekken van energie duurzamer moet zijn. Een duurzaam huis vraagt om investeren, een investering in de toekomst. Zo stijgt de waarde van je huis meteen wanneer je (aardgas) verwarmingsinstallaties laat vervangen door slimme, zuinige en milieubewuste systemen. Dat kan oplopen tot soms wel tot 11% . En niet onbelangrijk: je levert een bijdrage aan het milieu!

Vaak neemt men duurzame maatregelen wanneer een apparaat of systeem aan vervanging toe is. Logisch, maar soms is het ook slim om een oud apparaat te vervangen. Maar, waar moet je nu beginnen om een duurzaam huis te creëren? Welke opties zijn er, en vooral wat is de beste optie?

De CV ketel is een bekend begrip bij vrijwel iedereen. Deze warmtebron zoals wij die kennen is al sinds 1965 aanwezig in vele, vele huizen. Je staat er misschien niet elke dag bij stil, maar je woongenot hangt voor een groot deel af van de warmte die in je woning voelbaar is. De CV ketel zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur in huis, maar ook voor warm tapwater. Hoe koud en guur het buiten ook is, binnen merk je daar dankzij de CV ketel helemaal niets van.

Er zit tegenwoordig veel technisch vernuft in het apparaat. Meestal kijk je weinig naar je CV ketel en is deze weggestopt op zolder of in de kelder. Je weet pas wat je mist als er onverhoopt een storing optreedt. Een ander alternatief voor aardgas is het verwarmen van de woning met een warmtepomp. Maar, hoe werkt een warmtepomp? Eenvoudig gezegd: een warmtepomp haalt warmte van buiten naar binnen via de lucht, maar kan ook via grondwater of uit de bodem. De warmte wordt vervolgens via een warmtewisselaar afgeven aan de verwarming, zodat het mogelijk is om je huis te verwarmen. De warmtepomp is het alternatief met het hoogste rendement van 100%: je kiest hiermee gegarandeerd voor een duurzame en milieuvriendelijke manier van verwarmen.

De voordelen? Je verbruikt geen gas, er is geen sprake van CO2-uitstoot en de onderhoudskosten van een warmtepomp liggen altijd laag.

De nadelen? De installatie kost meer tijd en daarnaast liggen de aanschafkosten ook hoger. Dit heb je echter wel binnen een aantal jaar terugverdiend.

Ook als je toe bent aan vervanging van je huidige CV ketel is het de moeite waard je in te lezen in mogelijke alternatieven. Ook zonder te verhuizen naar een nieuwbouwwoning, is het geen slecht idee de overstap naar een warmtepomp te overwegen.

Een warmtepomp is niet goedkoop in aanschaf en als je zo’n investering besluit te doen, schakel vakmensen in voor advies en installatie. Het team van Voorn is je graag van dienst.

 

Thijs Voorn